black ghd ghd rare chi nano flat iron ghd black chi hair straightener ghd straighteners chi pink flat inron chi ceramic flat iron ghd balck mk4 chi nano
Laboratoriumtechniek - 314 Artikel(en)
Laboratoriumtechniek Login Keuzedelen: mijn voorkeur is:
Wiskunde
Wis/natuurkunde
Ondernemerschap
Duits
Polymeerchemie

Toon lijst

Powered by IntraJava

Feel the Chemistry
beroepen in de chemie
 

 

Welk beroep past bij mij en wat  'doen ze' daar eigenlijk?

Op de internetsite van Feel the Chemistry vind je informatie over deze en andere vragen. Er staan leuke video-clips van interviews met jonge werknemers die net als jij een keuze moesten maken. zij vertellen wat ze nu doen en hoe het bevalt. Naast deze beroepenvoorlichting kun je ook eens op de OPEN DAG gaan kijken bij de afdeling laboratoriumtechniek.

Naar Feel the Chemistry....

Lees de interviews van de mensen die al een beroep hebben gekozen rond industrie én chemie

Tamara Koenen [MBO]

Procesoperator

Manuella Tjin-A-Koeng [MBO]

Analist/Researchmedewerker

Pascal Roos [MBO]

Shiftleader

Cindy Tieken [MBO]

Procesoperator

Patrick van Loon [MBO]

Procesoperator

Wouter Verhagen [MBO]

(Assistent) Wachtchef

 

Als je iets met industrie én chemie wilt doen, dan kun je denken aan de volgende beroepen

(Assistent) plantmanager

Een plantmanager zorgt er voor dat een fabriek (plant) draaiende blijft. In de functie stuur je de operators aan en je zorgt ervoor dat de producten van de fabriek in orde zijn. De assistent plantmanager is de rechterhand van de plantmanager en is medeverantwoordelijk voor het blijven draaien van een fabriek. Je voert de taken uit onder eindverantwoordelijkheid van de plantmanager en je kunt vanuit deze functie doorgroeien naar plantmanager.\

 

(Assistent) Wachtchef

Een wachtchef coördineert de operators in ploegendienst. Je bent verantwoordelijk voor het productieproces, het bedienen van apparatuur en het instrueren en begeleiden van productiemedewerkers. Je hebt soms ook adviserende taken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (research en development, R&D).

 

Analist/Researchmedewerker

Verf, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, donorbloed; er is geen enkel chemisch product waar geen analist aan heeft gewerkt. Je komt ze dan ook in alle hoeken van het onderzoek tegen. Als analist werk je op een lab of in een fabriek, waar je onderzoek doet die kan leiden tot nieuwe producten of ervoor zorgt dat een product sneller of makkelijker gemaakt kan worden. Het kan ook zijn dat je de kwaliteit van een product analyseert. Zo zorg je ervoor dat de klanten alleen het beste krijgen.

 

Assistent Plantmanager

De assistent plantmanager is de rechterhand van de plantmanager en is medeverantwoordelijk voor het blijven draaien van een fabriek. Hij of zij stuurt de operators aan en zorgt ervoor dat de producten van de fabriek in orde zijn. Eindverantwoordelijkheid ligt bij de plantmanager.

 

Documentatiemedewerker

Grote bedrijven hebben een enorme hoeveelheid documentatie, zoals voorschriften en handleidingen. Als documentatiemedewerker ben je ervoor verantwoordelijk dat veranderingen in die documentatie door het hele bedrijf worden doorgevoerd, en dat iedereen met de nieuwste versie werkt. Verder kan het jouw taak zijn om bij te houden welke medewerkers welke trainingen hebben gehad, en om zonodig trainingen te organiseren. Dit is een functie waarin je nauwkeurig moet werken, alles moet te allen tijde kloppen.

 

Ertsdeskundige

Als ertskundige analyseer je ertsafzettingen (delfstoffen) om na te gaan of die zoveel grondstoffen bevatten dat het economisch aantrekkelijk is om ze te winnen. Daarbij kun je denken aan ertsen voor tin, koper, nikkel, aluminium of ijzer.

 

Kwaliteitscontroleur

De naam zegt het al, in deze functie test je de kwaliteit van stoffen of materialen. Je bent ervoor verantwoordelijk dat grondstoffen, half- of eindproducten de juiste kwaliteit hebben, of je geeft leiding aan analisten die dat werk doen. Daarnaast geef je advies over hoe de productie verbeterd kan worden, zodat de kwaliteit van je producten nog hoger wordt. Kwaliteitscontroleurs kom je tegen in de industrie, maar ook bijvoorbeeld bij de Keuringsdienst van Waren, de Consumentenbond of TNO.

 

Laborant

De laborant werkt in het laboratorium en voert proeven en testen uit. Deze proeven en testen kunnen heel divers zijn, afhankelijk van Het Bedrijf waar je werkt.

 

Levensmiddelentechnoloog

Of je nou van hamburgers, chips, chocola of magere kwark houdt, als levensmiddelentecholoog kan je ermee werken. Je begeleidt het productieproces waarin grondstoffen tot levensmiddelen worden verwerkt. Daarbij let je erop dat de kwaliteit van je product constant blijft. De ontwikkeling van nieuwe producten hoort ook bij je werk.

 

Meet- en regeltechnicus

In de chemie kom je een hoop meet- en regelapparatuur tegen. Chemici gebruiken het om ervoor te zorgen dat hun processen goed verlopen, en dat ze het juiste resultaat hebben. Als technicus ontwerp je dit soort apparatuur, en zorgt ervoor dat het perfect werkt. Hiervoor overleg je met productie-, kwaliteits- en milieu- en veiligheidsmedewerkers. Het kan zijn dat je aan de technische kant van zaken werkt, maar tegenwoordig is veel apparatuur computergestuurd. Goede programmeurs zijn dus ook nodig.

 

Milieutechnoloog

Een bedrijf dat chemische stoffen produceert heeft meestal een milieutechnoloog in dienst. In die functie zorg je ervoor dat het productieproces milieutechnisch goed in elkaar zit. Je adviseert over te nemen maatregelen bij productie, opslag en transport van chemicaliën en over aspecten als veiligheid, energiegebruik en emissies. Je denkt mee over veranderingen die nodig zijn om aan nieuwe wetgeving te voldoen. Tenslotte ben je betrokken bij de communicatie over milieu en veiligheid naar werknemers, omwonenden, overheid.

 

Mineraloog

Ertsen worden bij veel productieprocessen gebruikt als grondstof, denk aan ertsen van tin, koper, nikkel, aluminium of ijzer. De mineraloog analyseert de samenstelling van die ertsen, en gaat na hoe ze het best verwerkt kunnen worden. Als de erts vervuild is, moet hij bepalen hoe die vervuiling het makkelijkst te verwijderen is. Daarnaast denkt hij mee over of het economisch aantrekkelijk is om op bepaalde plekken ertsen te winnen, en over welk proces daarvoor het meest geschikt is.

 

Onderhoudsmedewerker

De extreme condities in veel chemische processen zijn een harde aanslag op de installaties. Als onderhoudsmedewerker probeer je schade te voorkomen, en repareer je de apparatuur als het toch mis gaat. In deze verantwoordelijke functie moet je goed opletten of er zwakke punten in het proces zitten. Is dat het geval, dan geef je technici advies over hoe zij de installatie en apparatuur kunnen verbeteren.

 

Petroloog

Als petroloog onderzoek je de natuurkundige en chemische samenstelling van delfstoffen. Dat doe je om te bepalen of daar winbare hoeveelheden grondstoffen inzitten (bijvoorbeeld koper, tin, nikkel, aluminium of ijzer) en om te adviseren over de manier waarop die grondstoffen het beste kunnen worden gewonnen.

 

Procesoperator

Je hebt de afstandsbediening in handen van één of meerdere chemische processen. Daarmee ben je ervoor verantwoordelijk dat het proces goed verloopt. Als er afwijkingen of storingen zijn, moet je dan ook snel in kunnen grijpen. Operatoren werken vaak in ploegendienst, omdat de meeste processen continu draaien.

 

Procestechnoloog

Als procestechnoloog werk je aan het ontwikkelen en verbeteren van processen, zoals de productie van keukenzout of benzine, of de verwerking van afval. In overleg met productontwikkelaars en kwalitietscontroleurs ga je na hoe het proces beter kan en die verbeteringen voer je in de praktijk door.

 

Researchmedewerker

De researchmedewerker werkt op de Research & Development (R&D) afdeling van een bedrijf. Hij of zij doet onderzoek en zorgt hiermee voor nieuwe kennis waarmee Het Bedrijf kan blijven concurreren.

 

Safety Health & Environment (SHE) Manager

De SHE manager heeft als taak het veiligheidsniveau binnen een bedrijf zo hoog mogelijk te houden. Je bent als manager goed op de hoogte van wet- en regelgeving en je vertaalt deze naar goede procedures, waardoor de werknemers veilig hun werk kunnen doen. Je bent ook verantwoordelijk voor een goede voorlichting aan het personeel en je zorgt ervoor dat zij de regels naleven.

 

Shiftleader

De shiftleader coördineert de overdracht tussen ploegen die in ploegendienst draaien. Je zorgt ervoor dat de volgende ploeg alle nodige informatie krijgt, waardoor het werkproces vlot en veilig doorloopt.

 

Toolpusher

In deze baan ben je de baas van een boorschip, boortoren of booreiland. Van de boormaatschappij hoor je waar en op welke manier je moet boren, hoe diep en met welk materieel dat moet gebeuren en welk personeel daarbij nodig is. Jij bent er vervolgens voor verantwoordelijk dat de boring veilig, economisch en volgens afspraak gebeurt.

 

Veiligheidsadviseur

In deze baan adviseer je technologen over de veiligheid van apparatuur en installaties, en over hoe werknemers hier het beste mee om kunnen gaan. Je maakt risicoanalyses van het productieproces en van de methodes voor opslag en transport van producten. Als er nieuwe wetgeving komt over veiligheid, bepaal jij welke aanpassingen daarvoor nodig zijn.

 

Aangemaakt: 6-7-2005, Laatste bewerking: 24-10-2005